186466
No event in the calendar
пон уто сре чет пет суб нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

ПРОГРАМ ИСХРАНЕ ДЕЦЕ

* У предшколској Установи се јеловник саставља у складу са нормативом исхране деце, имајући у обзир узраст васпитних група, број деце одређене узрасне групе, дужину боравка у установи, а све са циљем задовољавања потреба за енергетском вредношћу, хранљивим материјама, витаминима, минералним материјама са одговарајућом процентуалном заступљеношћу и међуодносима.

* Састављање јеловника врши медицинско особље и кувар за период од месец дана унапред.

* У свим објектима биће обезбеђена исхрана и то: у целодневном боравку – доручак и ручак,у јаслицама ,у Сечњу:доручак,ужина и ручак, а у полудневном боравку и за ученике основних школа – ужина и то по прописаним нормативима надлежног Министарства.

*У току целодневног боравка ( узраст од 3-5година ) сервирају се два оброка: доручак и ручак, а за децу у јаслицама и ужина. За осталу децу се припрема само доручак – ужина.Време сервирања оброка је различито, у складу са потребама и временом боравка деце и простора (школског), који користимо и рад у сменама.

* У циљу даљег програмираног рада на унапређењу исхране, а на основу добијених стручних препорука, прошириће се асортиман припремљених јела.

* Поред свакодневног ангажовања на припремању рационалне и правилне исхране, а на основу добијених стручних препорука, прошириће се асортиман припремљених јела.

* Поред свакодневног агажовања на припремању рационалне правилне исхране велика пажња се посвећује хигијенском одржавању простора кухиња, кухињског посуђа и особља.Редовна примена адекватних хигијенских средстава и средстава за дезинфекцију онемогућава појаву заразних и инфективних болести.Контролу над исхраном и хигијеном у Установи врши одговарајућа санитарна служба из Зрењанина.

* Закон о безбедности хране уводи као обавезу имплементацију НАССР система за све који раде са храном.Та обавеза се односи и на предшколске установе и школе. ХАССР систем представља интегрисани превентивни систем који осигурава безбедност хране у сваком делу процеса производње и дистрибуције, чиме доприноси смањењу ризика по здравље.У току школске 2018/19.планирано реновирање кухиње и трпезарије, у Сечњу .Финансирање остварено преко пријекта покрајинског секретаријата за образовање.

* Предшколска установа ,,Полетарац“из Сечња, редовно прати све прописе и спроводи их по објектима, води рачуна о санитарним прегледима својих радника, о исхрани, као и о чистоћи простора у коме се одвија васпитно- образовани рад са децом.